Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Již dávno jsem někde četl teorii, že vlastně šlo "o jablko rajské" (které ovšem neroste na stromě, ale na keři), ale v ráji je (nebo tehdy bylo?) asi možné všechno. Nechť se vyjádří odborníci, mají zde prostoru dost. ;-)

0 0
možnosti

Třeba zhřešili právě těmi orgány, které si poté zakryli fíkovými listy (předtím byli nazí, ale nestyděli se), i název stromu by tomu odpovídal.

1 0
možnosti
Foto

Je mi líto, ale o žádné jablko nešlo a jít ani nemohlo. Biblický záznam v knize Genesis uvádí, že šlo o "strom vědění dobrého a zlého", tedy nikoli o jabloň. Proto také v další části příběhu, když byla Eva oslovena hadem (svedena k neposlušnosti), uvádí biblický záznam, že "vzala ovoce" z toho stromu, tedy ne jablko - o jablku není v biblické verzi ani slovo (je to pozdější lidská deformace). Koneckonců jablko je plodem jabloně, nikoli zmíněného stromu, jehož podobu a tudíž ani podobu jeho plodů neznáme - není to podstatné. Tak se věci mají. --- Vaše myšlenka je sice lidsky pozoruhodná, ale založená na nesprávném základu. Tenkrát to prostě bylo jinak.

3 0
možnosti
Foto

Jablko latinsky malum je stejný tvar jako malum - což znamená zlo; liší se pouze délkou, kde nad malum je vodorovná čárka značící v latině dlouhé á; a na základě téhle latinské slovní hříčky se možná někdo dovtípil, že ono ovoce v Ráji bylo jablko... (proto se kreslí obrazy z Ráje s jabloní a jablkem) :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3064x
Těší mě psaní, fotografie, knížky, cesty dlouhé i krátké, pozorování lidí a sbírání jejich příběhů...

 

Mé postřehy najdete na stránkách www.monikakleinova.cz

Ráda se s vámi poznám...

Seznam rubrik